Hur fungerar en VPN?

Mest troligt har du en Wi-Fi-router hemma. Enheter som är anslutna till det kan utbyta data även utan Internet. Det visar sig att du har ett eget privat nätverk, men för att ansluta till det måste du vara fysiskt inom räckhåll för routerns signal.

En VPN (Virtual Private Network) är ett virtuellt privat nätverk. Det fungerar på toppen av Internet, så att du kan ansluta till den från var som helst.

Till exempel kan företaget du arbetar för använda ett virtuellt privat nätverk för fjärranställda. Med hjälp av en VPN ansluter de till arbetsnätet. Samtidigt överförs deras datorer, smartphones eller surfplattor praktiskt taget till kontoret och ansluts till nätverket från insidan. För att logga in på ett virtuellt privat nätverk måste du veta adressen till VPN-servern, användarnamnet och lösenordet.

Att använda en VPN är ganska enkel. Vanligtvis höjer företaget en VPN-server någonstans på den lokala datorn, servern eller datacentret, och anslutningen till den görs med hjälp av en VPN-klient på användarens enhet.

Nu inbyggda VPN-klienter finns i alla nuvarande operativsystem, inklusive Android, iOS, Windows, macOS och Linux.

VPN-anslutningen mellan klienten och servern är vanligtvis krypterad.